Arrangementssikkerhet: Trenger vi terrorberedskap på norske festivaler?

Jeg tviler ikke på at norske sikkerhetsmyndigheter gjør en god jobb med å forebygge terrorisme i Norge. Men jeg er ikke alltid overbevist om at de er gode nok til å kommunisere dette til oss som har ansvaret for sikkerheten ved store arrangementer.

Hvem har ansvaret?

I motsetning til tidligere, så føles det nå relevant å ta opp temaer knyttet til terrorisme når vi møter politiet i forbindelse med ulike arrangementer. Dessverre får vi ofte vage svar av typen: «dette skal ikke dere tenke på – vi har folk som håndterer dette».  Jeg har gjort meg to tanker når jeg mottar slike svar:

  1. Politipersonen jeg møter vet ikke noe særlig mer enn det jeg gjør om dette feltet og trenger et enkelt svar å gjemme seg bak.
  2. Dette svaret gjør ingenting for å trygge oss arrangører. Jeg får den samme følelsen som da jeg var liten og var redd for at det var et monster under sengen. Det hjalp lite at mamma sa at det ikke var noe monster der. Jeg var fortsatt like redd. Det var først når mamma skrudde på lyset og viste meg at det ikke var noe monster under sengen, at jeg kunne legge meg til å sove igjen.

Selvsagt er det politiet som har ansvar for å bekjempe terrorisme i Norge. Det er ikke festivalarrangører. Men jeg har ansvar for å skape og kommunisere trygghet hos alle dem jeg jobber sammen med på ulike arrangementer. Det kan dreie seg om flere tusen mennesker på et arrangement. Jeg oppnår ikke det ved å si: «Dette skal ikke vi tenke på. Politiet ordner dette».

Dette må din beredskapsplan inneholde – last ned vår gratis guide til struktur og innhold.

Trenger vi terrorberedskap på norske festivaler?

Angrepene i Paris i november 2015, Nice i juli i år, og selvmordsbomberen på en Tysk festival i sommer har gjort at disse scenarioene føles enda mer reelle. I løpet av de siste årene har jeg stadig oftere blitt kontaktet av kollegaer som er bekymret for terrorangrep mot sitt arrangement.

> Les også: Krisekommunikasjon: Slik styrker du bedriftens omdømme under en krise

Er det en økt trussel mot norske arrangementer, eller er det terroren som fungerer slik terroristene ønsker og skaper frykt blant publikum og arrangører? Vi som er arrangører vet ikke dette, og vi må stole på de vurderingene myndighetene gjør for oss.

Jeg er utrolig stolt og glad for at norske politikere og sikkerhetsmyndigheter har holdt hodet kaldt og ikke skapt sikkerhetsregimer som eksempelvis i USA og Israel.

NOEN KALLER DETTE NAIVITET. DET ER JEG UENIG I.

Sikkerhet har en pris, og balansen mellom sikkerhet og et åpent, demokratisk samfunn er en veldig viktig debatt. Dog mener jeg at vi har en vesentlig og vanskelig kommunikasjonsutfordring foran oss. På den ene siden må vi vise at vi tar terrorisme på høyeste alvor; på den andre siden må vi ikke gå terroristenes ærend og skape frykt. Vi må jobbe for å dempe den.

Arrangementssikkerhet handler mye om kommunikasjon

Jeg opplever samarbeidet mellom nødetatene og oss arrangører som meget godt, men etter siste års terrorangrep på arrangementer i Europa, føler mange arrangører seg sårbare. Derfor hadde vi satt stor pris på kyndige råd til hvordan vi skal forholde oss til dette og hvordan vi kan skape trygghet ved god og gjennomtenkt kommunikasjon til våre kollegaer og til vårt publikum. Slik at vi sammen kan se utover menneskemengden og vite at vi har gjort alt som kan forventes av oss, og at «dersom at»….. så har vi gjort godt stykke beredskapsarbeid også.

 > Les også: En kommunes erfaring fra arrangementsstyring med CIM

Jørgen Aass

Jørgen Aass har jobbet nesten 25 år med arrangementssikkerhet og håndtering av menneskemengder. Han har en universitetsutdannelse fra England innen crowd and safety management, og var prosjektmedlem og medforfatter på DSB sin publikasjon: «Veileder for sikkerhet ved store arrangementer». I 2011 – 2016 var han daglig leder for Movement Strategies AS og har akkurat nå etablert seg som freelance konsulent. Han har jobbet på prosjekter som: Vg- lista, Øyafestivalen, Slottsfjellfestivalen, Pstereofestivalen, Olavsfestdagene, Ski- VM 2011, Ungdoms OL 2016, Skiskytter VM 2016 og Eurovision Song Contest 2010.

Gratis e-bok:

Hvordan skrive en Beredskapsplan

En praktisk guide til struktur og innhold

Har du spørsmål knyttet til våre produkt og tjenester?

Ta gjerne kontakt via telefon, e-post, eller i kontaktskjema under.
Send oss dine spørsmål og få svar.